Engelsiz Mekanlar, Hayata Bağlar…
Merhaba,
Ülke nüfusunun yaklaşık % 13’ünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermeyi hedefleyerek; Akademisyenler ve profesyonel ekibimizin dikkatli ve titiz çalışmalarının sonucunda oluşturulan Sosyal Sorumluluk projemizle; engelliler, engelli yakınları ve engelli adayı olan hepimiz için ortak bir dil geliştirerek “Engelsiz alanlar, yaşama bağlar” diyoruz.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve Milletler arası başlığı ile imzaya açılan 3/12/2008 tarihli ve 5825 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme”nin onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 13/5/2009 tarihli ve HUMŞ/619 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 27/5/2009 tarihinde kararlaştırılmış ve kabul edilmiştir.
Var olan ve öngördüğümüz tüm sorunlara çözüm üretip, engellilerin sosyal iletişim becerilerini arttırarak, toplumun bu alanda farkındalık düzeyine yönelik geliştirici bireysel hak ve özgürlüklere saygılı, toplumsal gelişimi destekleyen, güvenilir, yenilikçi, tarafsız, dinamik bir yapı ile Sertifika programımız ile tanıştırmak istiyoruz.
Uluhan Akademi Yasin Uluhan öncülüğünde, 3 Ana başlık altında hazırlanan sunulan Gümüş, Altın, Platin Burada Engelsizsin sertifikalarımız sizlere çalışmalarınız da ayrıcalık kazandıracaktır. Burada Engelsiz web sayfasında ve sosyal medyalarımızda sizleri engelli dostlarımız ile bir araya getireceğiz…
Engelli dostlarımız dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye de de marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde vakit geçirmek, çeşitli işyerlerinde çalışmak engelliler için sorun olmamalıdır.
Ancak maalesef Ülkemiz de toplum yaşamı içinde engellilerin karşılaştığı çok sayıda engel, bu kişilerin
hareketliliğini kısıtlayarak toplum yaşamına katılımını sınırlamaktadır. Günümüzde hareket kısıtlılığına sahip kişiler, istediği bir lokantada yemek yiyememekte, istediği binaya girememektedir.
İşyerlerinin ve kamuya açık binaların büyük bölümü engellilerin bağımsız olarak erişimine olanak tanımamaktadır. Bu durum, ciddi bir insan hakkı ihlali yaratmakta ve bazı kişiler ayrımcılığa maruz kalmaktadır.
Engellilerin toplum yaşamına erişimini sınırlayan bu durum, çoğunlukla “kişilerin engeli değil”, “yapılmayan düzenlemeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kamuya açık tüm mekânların ve işyerlerinin engellilerin erişimine uygun olması, hem işyeri açılışlarıyla ilgili mevzuat, hem de Engelliler Kanunu ile yasal bir gereklilik haline gelmiş durumdadır.
Belediyelerimiz, gerek insan hakkı niteliği, gerekse yasal gereklilikler nedeniyle, işyeri mekanlarında engelli kişilerin asgari erişim koşullarının sağlanması yönünde çeşitli uygulamalar başlatma kararı almıştır. Ancak yetersiz kalmıştır. Top yekün bir uygulama gereklidir Bu aşamada bizler işyerlerinin sertifikalanmalarının uygun olacağını ve sisteme hareket prestij kazandıracağını düşünmekteyiz. Top yekün bu uygulamanın ülke genelindeki işletmelere ve yerel yönetimlere de öncü ve rehber olacağı düşünülmektedir.
İşyerlerinin engelsiz hale getirilmesi, engelli dostlarımızın yanı sıra herkes için gerekli ve yararlı olacaktır. İşyeri girişine yapılan rampa, tekerlekli sandalye kullanan kişilerin yanı sıra, bebek arabalıların, basamak
çıkmakta güçlük çeken yaşlıların, küçük çocukların, hamile bayanların da işyerine kolay giriş çıkışını sağlayacaktır.
İşyerleri girişlerinin kaymaz malzeme ile kaplanması, engellilerin yanı sıra, tüm müşterilerin ve personelin kayıp düşerek sakatlanma riskini önleyecektir. Ayrıca, düz girişler ve rampalar sayesinde dükkâna gelip
giden mallar kolayca taşınacaktır. Tuvaletlerden birine yapılacak klozet ve tutunma barları, ortopedik engellilerin yanı sıra, yaşlılar ve aşırı kilolular için kolaylık sağlarken, düşmeleri önleyecektir. Dolayısıyla
yapılacak düzenlemeler herkes için güvenli ve kolay erişim sağlayacaktır.
Öte yandan, yapılacak küçük düzenlemelerle işyerlerinin engelsiz hale gelmesi, işyerlerini sadece
sağlam müşterilere hizmet veren sınırlamadan kurtaracak, engelli kişiler de yeni bir müşteri grubu
olarak işyerinin karlılığına katkı sağlayacaktır.
Ayrıca, çeşitli dünya ülkelerinden seyahate çıkan yaşlı ve pek çoğu da çeşitli hareket güçlüğü çeken engelli turistler, seyahat planı yaparken, engellilere uygun dükkân ve otelleri olan kentlere daha çok rağbet göstermektedir.
Dolayısıyla müşteri profilinin çeşitlenmesi açısından da engelsiz işyerleri önem taşımaktadır. Şu unutulmamalıdır ki, engelli müşterilerin AVM’leri tercih etmesinin en önemli sebebi, büyük alış veriş merkezlerinin engellilere uygun düzenlemelere sahip olmalarıdır.
Belediyelerin Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce ortaklaşa hazırlanan bu sertifika programında, engelli kişiler için işyerlerinde olması gereken erişim düzenlemeleri ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Engellilere
yönelik fiziki erişim standartlarında, esasında çok ayrıntılı ve kapsamlı düzenlemeler bulunmaktadır.
Belediyelerce istenen erişim düzenlemelerinde ise; girişlerin düzayak olması, tuvalet düzenlemesi,
kaymaz malzeme kullanılması gibi çok makul ve asgari koşullar tanımlanmıştır.
Burada Engelsizsin uygulamasıyla birlikte, bu işyerleri Burada Engelsizsin web sayfasından da liste halinde
duyurulacak ve “Burada Engelsizsin” logosu ile belirtilecektir.
Tüm işyeri açacak olan ve açmış bulunan vatandaşlarımıza, yerel yönetimlere, Certifika programını uygulama haline getiren engelli dostlarımıza bu uygulama ile engelli dostlarımıza yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılmasında gösterecekleri duyarlılık ve bu öncü uygulamaya yapacakları katkı için şimdiden teşekkür ederiz.
Bir cevap yazın